loader
new years resolution

7 βήματα marketing για ένα επιτυχημένο 2016

Το 2016 είναι εδώ και, απ’ ότι δείχνει η κατάσταση στην αγορά, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εσφαλμένων επιχειρηματικών κινήσεων. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων που “βάζουν λουκέτο”, μη μπορώντας πια να ανταπεξέλθουν στους φόρους ή στον ανταγωνισμό.

Όμως η ύφεση δημιουργεί ευκαιρίες, αυτός είναι νόμος της αγοράς.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που ετοιμάζονται να το εκμεταλευτούν. Είτε θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, αξιοποιώντας το κενό που αφήνουν πίσω τους οι χρεωκοπημένοι είτε, όσοι έχουν “αντέξει”, θα ανασυνταχθούν, θα επενδύσουν και θα ετοιμαστούν να καρπωθούν τα οφέλη.

Γιατί υπάρχουν οφέλη που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στη αγορά, για όσους ξέρουν.

Το να είσαι ενεργός επιχειρηματίας, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχεις και μια βιώσιμη επιχείρηση. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξέρεις να ερμηνεύεις και να αναλύεις οικονομικά στοιχεία ή ότι είσαι σε θέση να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους. Δεν σημαίνει ότι μπορείς να εξασφαλίσεις την σταθερή μακροχρόνια πορεία της επιχείρησής σου. Ειδικά σε μία τόσο επισφαλή οικονομική κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρας μας τα τελευταία 5 χρόνια, το να “φαντάζεσαι ότι ξέρεις” από το να “ξέρεις” απέχει σημαντικά και ενέχει πολλούς κινδύνους.

Για πολλούς, η έναρξη του νέου έτους είναι η απαρχή μιας νέας πορείας. Προς αυτήν την κατεύθυνση και προκειμένου αυτή η ελπίδα να έρθει λίγο πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, σας παραθέτω 7 βήματα marketing, απαραίτητα σε κάθε νέα ή υφιστάμενη επιχειρηματική πορεία.

Βήμα 1ο : Βάλτε Στόχο

Το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι το να θέσετε στόχους για το 2016. Να θυμάστε ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και “έξυπνοι”.

Ένας στόχος είναι “έξυπνος” όταν είναι:

  • Συγκεκριμένος
  • Μετρήσιμος
  • Εφικτός
  • Σχετικός
  • Χρονικά Προσδιορισμένος

Ενδεικτικά, κάποιοι στόχοι που θα μπορούσατε να θέσετε έιναι: η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μπράντας σας (Brand Awareness), η εισαγωγή ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας, η ανάπτυξη της επικοινωνίας με τους υφιστάμενους ή δυνητικούς σας πελάτες στα Social Media και μέσω της ιστοσελίδας σας ή απλά η αύξηση των πωλήσεών σας.

 

Βήμα 2ο : Βρείτε το target group σας και προσσεγίστε το

Αφού έχετε βάλει τους στόχους σας, θα πρέπει στη συνέχεια να ορίσετε το κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Να κάνετε focus μόνο σε αυτούς που θα ενδιαφέρονταν και θα μπορούσαν να αγοράσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, έτσι ώστε να μην σπαταλάτε μάταια τα χρήματά σας.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε ποιά κανάλια επικοινωνίας θα χρησιμοποιήσετε, έτσι ώστε να έρθετε σε επαφή με την ομάδα – στόχο σας:

  • On-line μέσα επικοινωνίας είναι τα Social Media, η προώθηση της Ιστοσελίδας σας στο Adwords της Google, οι Email καμπάνιες κ.α.
  • Off-line μέσα επικοινωνίας είναι η διανομή εντύπου, η “face to face” επικοινωνία, οι προωθητικές ενέργειες εντός ή εκτός καταστήματος, η ταχυδρομική επιστολή, τα προγράμματα πιστότητας, οι χορηγίες, οι δημόσιες σχέσεις, οι συστάσεις, η διοργάνωση events κ.α.

Συνδυάστε τα κανάλια επικοινωνίας off-line και on-line για μεγαλύτερη διείσδυση του μηνύματος στην αγορά-στόχο σας.

 

Βήμα 3ο : Υπολογίστε το budget σε μηνιαία βάση

Το επόμενο βήμα είναι να καθορίσετε το budget που μπορείτε να διαθέσετε για ενέργειες marketing, με σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει. Το ύψος ενός τέτοιου budget συστήνεται να κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% του μέσου μηνιαίου τζίρου, αλλά εξαρτάται και από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η εποχικότητα, η ρευστότητα κ.α.

 

Βήμα 4ο : Δημιουργήστε το μήνυμα ή/και την προσφορά σας

Δημιουργήστε το μήνυμα ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Μιλήστε για το όφελος που έχει στους πελάτες σας το προιόν ή η υπηρεσία σας και όχι για τα χαρακτηριστικά ή τα πλεονεκτήματά του.

Όταν δημιουργείτε μια προσφορά, να στοχεύετε στο να είναι σημαντική για αυτόν που θα τη λάβει και να δημιουργείτε ένα δυνατό κίνητρο για να την επιλέξει. Η προσφορά μπορεί να είναι μια έκπτωση, μία παροχή ιδιαίτερων προνομίων ή ένα βραβείο μετά από κλήρωση.

 

Βήμα 5ο : Τοποθετήστε σε ένα πλάνο τις ενέργειες σας

Ορίστε χρονικό ορίζοντα, τρόπο εκτέλεσης και κανάλια επικοινωνίας για κάθε ενέργεια. Χτίστε το μηνιαίο σας πλάνο ενεργειών έγκαιρα, το αργότερο μέχρι τις 20 του μήνα, με σκοπό να το υλοποιήσετε από την 1η του επομένου.

 

Βήμα 6ο : Υλοποιήστε τις ενέργειές σας

Αφού έχετε σχεδιάσει το χρονοδιάγραμμά σας, προωθήστε τις ενέργειές σας στα κανάλια επικοινωνίας. Εχει ιδιαίτερη σημασία, ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, να εμπιστευθείτε ειδικούς να αποτυπώσουν το μύνημα ή/και την προσφορά σας. Γραφίστες ή web developers γνωρίζουν πώς να το αναπτύξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Βήμα 7ο : Εκτελέστε το πλάνο και μετρήστε την απόδοση του

Το κλειδί για την επίτευξη των στόχων σας είναι να μετράτε κάθε ενέργεια που κάνετε. Να είστε σε θέση να υπολογίζετε το κόστος της σε σχέση με την απόδοσή της, σε όρους τζίρου, πωλήσεων ή νέων πελατών, να επιλέγετε την ενέργεια της οποίας τα αποτελέσματα είναι πιο σημαντικά για τη δική σας επιχείρηση και έτσι να χτίζετε μακροχρόνια την στρατηγική σας.

 

Η επιτυχία μιας επιχειρηματικής πορείας δεν είναι καθόλου αβέβαιη, όταν συγκροτείται από επιστημονικά μελετημένα βηματα. Η γνώση και ο σωστός σχεδιασμός είναι απαραίτητα εργαλεία για κάθε προσπάθεια και έτσι, το αποτέλεσμα να είναι δεδομένο.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους εσάς το 2016 να είναι ευτυχισμένο αλλά και επιτυχημένο!

Μιλήστε μας για τις δικές σας ανάγκες και δείτε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε αποτελεσματικά, σε μία πρώτη συνάντηση!

Καλέστε Άμεσα:

Ή

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος: